Toate articolele
Festivalului Procopie Jitariu-Florin Piersic ediția a V-a
Invitați: Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, condusă de domnul Dan Doboș, Grup folcloric „Basarabeanca” din Chircăiești, Raionul Căușeni, Republica Moldova, Ansamblul „Armonia” al Casei de cultură din comuna Mahala, Ucraina, Ansamblul „Botnenii” din comuna Bardar, Raionul Ialoveni, Republica Moldova, Marian Gogan,Călin Brăteanu, Gabriela Teișanu,Ciprian Petroaie și Doina Petroaie, Dragoș Mircea Ungureanu, Ana și Cristina Bialy, Andrei Mihailov, Cristian Pătraș, Claudia Prindii, Grup vocal Berchișești, Ansamblul Folcloric ,, Florile Bucovinei” – Rădăuți, Ansamblul ,,Moștenitorii Bucovinei”-Mănăstirea Humorului, Formația de dansuri „Arcanul bătrânesc”- Frătăuții Noi, Formația de dansuri pe generații Berchișești, Formația de dansuri populare ,, Kozacioķ”- Rădăuți, Formația de dansuri ,,Obcina Bucovinei”- Capu Câmpului .Spectacolul se va încheia cu programul artistic susținut de interpretul de muzica reggae, dance hall, pop și R&N- Sonny Flame ! Mulțumesc anticipat tuturor celor care au contribuit la reușita acestui eveniment și sunt convinsă că vom avea o duminică minunată și o asistență record, cu oameni bucuroși și dornici de un spectacol pe cinste. Vă așteptăm cu drag și voie bună!
Acesta a fost cel mai important moment intercultural după inaugurarea şi sfinţirea Centrului de Cultură, Artă şi Tradiţii din comuna Berchişeşti, din toamna trecută, prilej cu care am semnat parteneriatele de înfrăţire şi colaborare cu localităţile din Moldova şi Ucraina.
Le mulțumesc colegilor mei primari din Moldova și Ucraina, atât pentru prezența lor, cât și pentru zestrea folclorică adusă la noi, în inima Bucovinei, în această zi de mare sărbătoare!
Elevii școlilor din Berchișești, recital de colinde la Primărie!
Mi-au umplut inima de bucurie zilele trecute copiii din comuna Berchișești, care au venit la Primărie cu colindul strămoșesc! Elevii au vrut să încheie trimestrul dinaintea vacanței de Crăciun cu un recital impresionant și emoționant la Primărie!
Văzându-i , mi-am adus aminte, cu duioșie și melancolie, de băiatul meu, acum adult, din vremea în care era de vârsta lor…Sunt foarte mândră de copiii din comuna noastră, și sunt conștientă că cea mai de preț investiție este în ei și în asigurarea celor mai bune condiții pentru o învățătură de calitate!
Nu pot să nu fiu extrem de bucuroasă când văd comuna Berchișești că are viitor! Sunt convinsă că micuții colindători de astăzi vor fi mâine oamenii care vor dezvolta și vor moderniza așezarea noastră!
Să fie într-un ceas bun!
Ediţia a XIII-a a Festivalului „O floare pentru mama”
Aşa cum v-am obişnuit în fiecare an, Primăria şi Consiliul Local al comunei Berchişeşti omagiază începutul primăverii printr-o festivitate unică, la care sunt invitate toate reprezentantele sexului frumos din satele aparţinătoare – Berchişeşti şi Corlata.
Le anunţ pe dragele mele doamne şi domnişoare, mămici, bunici şi fetiţe, că în acest an vom organiza Festivalul „O floare pentru mama!” duminică, 10 martie, începând cu ora 14.00, la Centrul de Cultură, Artă și Tradiții Berchișești .
Printre cei care vor evolua se numără și grupul folcloric al Şcolii Berchişeşti.
Dragi doamne şi domnişoare din comuna Berchișești,
Țin să vă multumesc pentru prezența dumneavoastră la Ediţia a XIII-a a Festivalului „O floare pentru mama”, organizat de Primăria și Consiliul local al comunei Berchișești, ce s-a desfăşurat astăzi la Centrul de Cultură, Artă și Tradiții din localitate!
Mi-a făcut o reală plăcere să fiți prezenți la acest eveniment, alături de minunații și talentații interpreți Ionuț Fulea și Marian Gogan posesorii unor voci superbe și cu un repertoriu ce au bucurat inimile tuturor doamnelor şi domnişoarelor prezente!
Nu în ultimul rând, aș vrea să aduc mulțumiri ansamblului folcloric al școlii comunei noastre.
Firește, evenimentul nu ar fi fost posibil fără participarea dumneavoastră, motiv pentru care, Primăria, împreună cu Consiliul local al comunei Berchișești, vă transmitem sincere mulțumiri pentru prezență!
„Unire prin educație”
Elevii Școlii Gimnaziale Berchișești, în vizită la prietenii de la Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar – Republica Moldova
La invitația domnului primar al localității înfrățite Bardar, Raionul Ialoveni, Republica Moldova, Petru Plugaru, am însoțit împreună cu secretarul comunei, Ștefan Chilariu și cadrele didactice o delegație de 12 elevi ai Școlii Gimnaziale Berchișești, într-o vizită de trei zile prilejuită de un proiect educațional comun.
Astfel, copiii școlii noastre, împreună cu cei din comuna Blejoi, județul Prahova, au fost partenerii elevilor Liceului Teoretic „Aurel David” din Bardar, în evenimentul intitulat „Unire prin educație”.
În cadrul acestei acțiuni, elevii au participat la activități care le-au pus în valoare abilitățile și cunoștințele, le-au valorizat tradițiile și obiceiurile comune, și le-au reîmprospătat memoria cu aspecte relevante ale trecutului comun al istoriei noastre românești.
HORA UNIRII la Bardar, Ialoveni
Timp de trei zile, 10-12 aprilie, 2019, Liceul Teoretic „Aurel David”, din satul Bardar, raionul Ialoveni, in cadrul unui parteneriat educațional, a fost gazda unor grupuri de copii și cadre didactice din comuna Berchisesti, Suceava și comuna Blejoi, Prahova, România.
Elevii școlilor implicate în acest proiect au participat la activități care le-au pus în valoare abilitățile, au valorizat tradițiile și obiceiurile comune, au facilitat cunoașterea unor realități din trecutul istoriei noastre, pentru a menține vie apartenența la neamul românesc.
La careul solemn dedicat acestui mare eveniment a fost prezent și domnul Petru Plugaru, primarul satului Bardar.
Cuvinte de mulțumire a adus doamna Violeta Ţăran, primarul comunei Berchisesti.
La despărțire au întins HORA UNIRII, după care au urmat emotii, îmbrățișări și lacrimi.
La Liceul Teoretic „Aurel David”, din satul Bardar, raionul Ialoveni
s-a desfășurat proiectul „Unire prin educație”.
Hramul comunei Mahala
Am participat cu drag şi mare bucurie luni, în a doua zi a Rusaliilor, la Hramul comunei Mahala din Bucovina ucraineană, la invitaţia inimosului primar al acestei localităţi preponderent româneşti, doamna Elena Nandriş.
Cu acest prilej, au avut loc un bogat spectacol folcloric, printre participanţi numărându-se şi ansamblu ,, Cerbul ” Corlata din comuna Berchișești.
I-am mulţumit doamnei primar Elena Nandriş pentru invitaţie, şi am reafirmat sprijinul comunei Berchişeşti în toate acţiunile Primăriei Mahala, o comună cu buni români şi oameni gospodari!
Copiii din Berchişeşti, vacanţă minunată la malul Mării / Activitati cu copii veniți in vizită din comuna Cumpăna , județul Constanța, în comuna Berchisesti , județul Suceava.
În această perioadă a vacanţei de vară, un grup de copii din comuna Berchişeşti s-a bucurat de o săptămână superbă la malul Mării Negre, în cadrul unui protocol de colaborare încheiat încă de anul trecut de Primăria comunei Berchişeşti cu Primăria comunei Cumpăna, judeţul Constanţa.
Elevii şi însoţitorii lor au petrecut zece zile minunate la soare şi la mare, impresiile cu care s-au întors fiind la superlativ.
Acordul dintre cele două comune stipulează că şi copiii din Cumpăna au fost prezenţi zilele trecute într-o tabără la Berchişeşti, pentru a cunoaşte Bucovina şi frumuseţile zonei noastre.
Salut din nou relaţia extraordinară pe care administraţia noastră o are cu primarul comunei constănţene, doamna Mariana Gâju, căreia îi mulţumesc pentru excelenta colaborare din acest proiect de suflet pentru copiii din cele două localităţi.
Canonizarea marelui voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, omagiată la Chircăieşti – Republica Moldova
La invitaţia primarului Galina Ceban, am participat cu bucurie şi recunoştinţă zilele trecute la Ediţia a V-a a Festivalului pescarilor „La Botna, la Mărgioară”, din satul înfrăţit Chircăieşti, Raionul Căuşeni, manifestare tradiţională pentru autorităţile gazde.
Cu acest prilej, am asistat la un interesant recital folcloric, unde au participat numeroşi virtuozi din zonă, dar şi ansambluri din cealaltă comună înfrăţită cu Berchişeşti din Republica Moldova, Bardar.
În cadrul acestui festival, organizatorii au avut şi un moment special de omagiere şi evocare a împlinirii a 25 de ani de la canonizarea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt în Biserica Ortodoxă, precum şi cei 513 ani de la trecerea sa în veşnicie!
Reamintesc faptul că comuna Berchişeşti a realizat prima înfrăţire din istorie cu localitatea Chircăieşti, Raionul Căuşeni, la sfârşitul lunii august 2013, chiar de „Ziua Limbii Române”. Ulterior, în anul 2015, a fost parafată şi înfrăţirea cu comuna Bardar, Raionul Ialoveni.
Ziua Limbii Române și Ziua Independenței, sărbătorite de Primăria Berchișești în comuna Dărcăuți, raionul Soroca, Republica Moldova
O delegație a Primăriei comunei Berchișești a sărbătorit, cu emoție și mare bucurie, Ziua Limbii Române și Ziua Independenței, alături de frații noștri de peste Prut din comuna Dărcăuți, Raionul Soroca, la invitația inimosului primar Oleg Rozimovschi.
Primăria comunei Berchișești a semnat un acord de înfrățire cu Primăria comunei Dărcăuți în 18 noiembrie 2018, document parafat cu prilejul inaugurării Centrului de Cultură, Artă și Tradiții Berchișești.
Acum, la Dărcăuți, cele două comune-surori au retrăit împreună înălțătoarele momente ale unității dintre România și Republica Moldova. La evenimente ni s-au alăturat și reprezentanții Bucovinei de Nord, alături de noi fiind dinamica și patrioata doamnă Elena Nandriș, primarul comunei românești Mahala din Ucraina, de care ne leagă o sinceră și frumoasă prietenie.
Astfel, cele trei zone românești din Republica Moldova, România și Ucraina au dat iar „mână cu mână pentru inima română”, fapt ce reprezintă un nou episod din dorința sinceră și neechivocă a tuturor de a reface, din nou și pentru totdeauna, granițele „României dodoloațe”!
Mulțumim organizatorilor pentru invitație și reiterăm demersul nostru de a petrece cât mai mult timp unii cu alții, în așa fel încât, dacă nu ne putem uni din punct de vedere statal și politic, să ne putem (re)uni oricând ca oameni!